voeding

Gezond eten en gezond leven, ook voor ouderen belangrijk

“Ik ben al zo oud, voor mij maakt het toch niet meer uit wat ik eet”, zegt mijn 60-jarige buurman en snoept nog een bonbonnetje weg. Maar gezond eten en leven is ontzettend belangrijk, ook of misschien zelfs juist als je zo oud bent als ons. In dit artikel vertel ik je meer over een onderzoek naar voeding en ouderen.

De samenleving wil gezond leven maar we vergeten de ouderen

We gaan een belangrijke tijd tegemoet. Het aantal ouderen in de samenleving stijgt en de overheid wil deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig laten blijven. Voedingsmiddelenfabrikanten en onderzoeksinstellingen krijgen steeds meer belangstelling voor ouderen, is er een manier waarop zij hier op in kunnen spelen? Het is goed dat de maatschappij hier is vragen over gaat stellen want ouderen zijn lang een vergeten doelgroep geweest

Een van de eerste onderzoek naar voeding en ouderen, is de Europese SENECA-studie, die alweer ruim dertig jaar geleden is uitgevoerd. Toen werd al duidelijk dat voeding, net als levensstijl, ook bij ouderen wel degelijk verschil maakt. Deelnemers die gezond aten, niet rookten, lichamelijk actief waren en weinig alcohol dronken hadden 60% meer kans om na tien jaar nog in leven te zijn dan leeftijdgenoten die minder gezond leefden. Ze voelden zich ook fitter en wisten zich langer zelfstandig te redden dan anderen – resultaten die later zijn bevestigd door andere studies.

Verouderingsprocessen afremmen

De SENECA-studie leverde ons veel interessante onderzoekhypotheses op, bijvoorbeeld over de rol van B-vitamines en vitamine D bij het afremmen van verouderingsprocessen. Die vormden het vertrekpunt voor diverse interventiestudies naar het behoud van functionaliteit – van de botten, de spieren, de cognitieve vermogens en de eetlust – tijdens het ouder worden. Met andere woorden: we onderzoeken hoe voeding processen als osteoporose (botontkalking), sarcopenie (verlies aan spiermassa), cognitieve achteruitgang en anorexie (gebrek aan eetlust) kan afremmen.

Er komen steeds meer aanwijzingen dat bepaalde voedingsstoffen, in combinatie met gezonde voedingspatronen, daadwerkelijk helpen verouderingsprocessen tegen te gaan. Voor vitamine D is er een separaat advies. Ik verwacht dat we, met de afronding van een aantal grote onderzoeksprojecten, zoals het Europese initiatief NU-AGE, ook meer duidelijkheid krijgen over de rol van eiwitten en B-vitamines.

Voeding en ouderen: Eetpatronen

Het is van groot belang dat ouderen en de rest van de maatschappij zich bewust is van het eetpatroon van ouderen. Dit eetpatroon kan namelijk voor een groot deel van de gezondheid een positieve impact hebben. Het is belangrijk dat fabrikanten producten gaan produceren die bijvoorbeeld alleen voor deze doelgroep zijn en dit ook naar buiten uitdragen. Kortom: als het gaat om voeding zijn ouderen net zo belangrijk als de rest van de maatschappij.

Geef een reactie